Sveriges Radio Ekot har i flera inslag rapporterat om att det sker organiserade resor till Rumänien i syfte att byta in utländska körkort till rumänska körkort. De kan innehavarna i sin tur använda för att byta till ett svenskt.
Nu väljer Transportstyrelsen att beskriva hur de arbetar med frågan. Det innebär att ett körkort som är utfärdat i ett medlemsland är giltigt inom hela EES-området. Utöver detta kan respektive land också välja att godkänna inbyte från andra länder.
I Sverige till exempel, godkänns körkort från EES-länder, samt från Schweiz, Japan, Färöarna, Storbritannien och Nordirland. Vissa EES-länder är ännu mer generösa och accepterar körkort från ännu fler länder än så.
Får inte neka
Transportstyrelsen måste tillåta utbyte av körkort från EES-länder om den sökande uppfyller alla formella krav, såsom att ha ett giltigt körkort och vara bosatt permanent i Sverige. Sverige har ingen rätt att ifrågasätta bedömningarna av körkort som utfärdats av andra EU-länder. Denna fråga har redan prövats i EU-domstolen och resultatet är klart.
För att förhindra felaktiga körkortsbyten har Transportstyrelsen vidtagit flera åtgärder:
- Strängare kontroller genomförs för att säkerställa att den som ansöker om utbyte verkligen är permanent bosatt i Sverige.
- Förstärkta kontroller görs speciellt när det gäller körkort som nyligen utfärdats.
- Möjligheten att göra polisanmälan övervägs om det finns misstankar om körkortsturism, även om det inte har bevisats att brott har begåtts i Sverige.
- Analys av rättsfall i EU-domstolen där andra länder har prövat frågor om bosättning används som vägledning för Sverige.
- Ökad dialog har sökts med körkortsmyndigheter i andra länder.
Transportstyrelsen genomför för närvarande en noggrann analys av inkomna ansökningar för att skapa en tydlig bild av situationen. Denna analys kan ligga till grund för att myndigheten begär en lagändring från regeringen för att få möjlighet att neka utbyte av körkort från länder utanför Europa.
– Det är angeläget för oss att få en bättre bild av situationen. När vi väl har det kan vi gå vidare och bedöma vilket nästa lämpliga steg är, säger Katarina Fröberg, avdelningsdirektör vid Transportstyrelsen.
Från och med 2013 har Transportstyrelsen befogenhet att dra tillbaka körkort om det upptäcks att de har utfärdats på felaktiga grunder. Detta gäller särskilt i situationer där en person har bytt in ett körkort från ett land utanför Europa till ett EU/EES-land, vilket sedan byts in för att erhålla ett svenskt körkort, och det senare visar sig att det ursprungliga körkortet från landet utanför Europa var en förfalskning.
Under 2023 drog Transportstyrelsen tillbaka 14 körkort enligt denna återkallelsepunkt 9, vilket indikerar att det fanns hinder för utfärdande av dessa körkort.