VW-loggan ska skrämma bort vilt från vägen

Det är en välkänd sanning att Australiens landskap präglas av dess rika djurliv, där kängurur är en ikonisk symbol för landet. Tyvärr är också känguruolyckor en alltför vanlig företeelse på dess vägar, där dessa majestätiska djur alltför ofta korsar vägen och hamnar i kollision med bilar. Men nu tar en innovativ lösning form med Volkswagen i spetsen.

Enligt rapporter står kängurur för upp till 90 procent av alla djurorsakade trafikolyckor i Australien, en siffra som inte bara är oroande för bilisterna utan även för djurens välbefinnande. För att tackla detta problem har Volkswagen i Australien i samarbete med Melbourne University och Wires utvecklat en banbrytande teknologi som potentiellt kan minska antalet känguruolyckor på vägarna.

Den nyutvecklade teknologin består av en högtalare som är inbyggd i VW-logotypen på deras modell Amarok. Från denna högtalare avges ljud som både är autentiska och konstgjorda, men som delar en gemensam egenskap: de är avskräckande för kängurur, likt ljudet av dingos. Genom att använda ljud som avskräcker kängurur från att korsa vägen, hoppas man kunna minska antalet kollisioner och därigenom skapa säkrare vägar för både människor och djur.

I videon visar Volkswagen upp idéen:

Tekniken är inte bara begränsad till Amarok-modellen; det finns också en version som kan monteras under bilens nummerplåt, vilket potentiellt öppnar upp för att alla bilar kan utrustas med denna funktion. Dessutom överväger man att anpassa teknologin för andra delar av världen, där andra djur, som rådjur, utgör en liknande risk för trafiksäkerheten.

För att ytterligare förbättra och anpassa teknologin till olika miljöer och behov, finns även en tillhörande app som kan installeras i bilen. Denna app hjälper till att samla och skicka data till forskarna som ligger bakom utvecklingen av denna banbrytande lösning.

Genom att kombinera avancerad teknik med en förståelse för och respekt för naturen, visar Volkswagen Amarok vägen mot säkrare vägar och en harmoniskare samexistens mellan människa och djur. Med förhoppningen om att minska antalet känguruolyckor och liknande incidenter runt om i världen, står denna teknologi som ett exempel på hur innovation och samarbete kan göra verklig skillnad för både människor och naturen.

Detta är alltså inget aprilskämt.

Relaterade nyheter