Husbilsmarknaden vänder uppåt – stark start på 2025

Pressbild: Polarvagnen.

Efter några tuffa år ser den svenska husbilsmarknaden nu ut att vända uppåt på allvar. Sedan toppåret 2018 då nästan 6 700 husbilar nyregistrerades har marknaden präglats av en tydlig nedgång, berättar Vroom.

Nedgången kopplades framför allt som en följd av bonusmalus-systemets införande samma år som innebar kraftigt höjd fordonsskatt på nya husbilar. Redan 2019 märktes effekten i form av fallande registreringar, och sedan dess har volymerna hållit sig på låga nivåer.

Men nu syns ett tydligt trendbrott. En ny analys från Vroom visar att antalet nyregistrerade husbilar under årets första fyra månader har ökat med hela 66 procent jämfört med samma period i fjol. Om utvecklingen fortsätter i samma takt väntas över 4 400 husbilar nyregistreras under 2025 – den högsta siffran sedan rekordåret 2018.

Grafik: Vroom.

Samtidigt har det svenska husbilsbeståndet vuxit stadigt de senaste fem åren. Nyregistreringarna har fyllt på marknaden medan äldre fordon till stor del blivit kvar i landet.

I motsats till personbilar där en stor andel exporterats har husbilarna stannat inom Sveriges gränser. Det har gjort att antalet husbilar ökat med cirka 20 000 sedan 2018 och uppgår idag till omkring 124 000. Samtidigt har snittåldern på husbilarna ökat med drygt två år.

– Vi ser flera faktorer bakom uppgången, säger Jonas Karlsson, VD på Forsbergs Fritidscenter, Sveriges största leverantör av nya och begagnade husbilar:

– För det första har regeringen beslutat att slopa den förhöjda fordonsskatten för husbilar – en åtgärd som länge efterfrågats av branschen. Dessutom vågar fler konsumenter investera igen, trots ett något högre ränteläge än för några år sedan. Fritidsresande inom Sverige är också fortsatt väldigt populärt, fortsätter Jonas Karlsson.

Regeringens förslag innebar att husbilar från och med den 1 februari 2025 inte längre omfattas av malusbeskattningen, vilket väntas minska statens skatteintäkter med cirka 90 miljoner kronor årligen – men samtidigt ge en viktig stimulans till branschen. Enligt regeringen har tidigare skattehöjningar träffat många husbilsköpare hårt.

Enligt Johan Hildor, affärsutvecklare på Vroom, påverkar utvecklingen hela fritidsfordonsbranschen. Den växande fordonsparken skapar nya möjligheter – både för konsumenter och för företag inom området.

– Vi har i dag ett större utbud av husbilar på marknaden än någonsin tidigare. Det skapar ett starkare begagnatutbud och driver tillväxt inom eftermarknaden, med ökad efterfrågan på service, utrustning och tillbehör, säger Johan Hildor.

Västra Götaland befäster samtidigt sin position som Sveriges husbilscentrum. Regionen har nästan dubbelt så många nyregistreringar som Stockholms län, som ligger tvåa på listan.

Relaterade nyheter