Vill stoppa chockhöjd bensin och diesel: ”Kan bli en kalldusch”

EU:s nya utsläppsrätter kommer att göra bensinen och dieseln rejält mycket dyrare i Sverige. Nu ryter bilorganisationen M Sverige ifrån och vill stoppa höjningarna. 

Ett införande av handel med utsläppsrätter riskerar att leda till minst en krona dyrare bensin och diesel redan till 2026. Något som får bilister att se rött. Speciellt lurade är de som röstat för billigare bensin. Riksförbundet M Sverige tar de arga bilisterna parti.

Riksförbundet M Sverige lämnade i veckan sina yttranden om Naturvårdsverkets föreslagna ändringar för att hantera utsläppsrätter för den idag så kallade ickehandlande sektorn. Detta med anledning av ett kommande EU-direktiv.

Förändringen innebär att de delar av samhället som i dag inte handlar med utsläppsrätter, vägtransporter och byggnader, ska göra det i ett system kallat ETS-2.

– Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet. När ETS-2 införs bör nationella styrmedel ses över så att inte bränslekostnaderna skenar, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

Med systemet vill EU minska vägtrafikens utsläpp på billigast möjliga vis. Genom att höja priserna på bensin och diesel vill man få folk att köra mindre bil.

– Det är viktigt att den svenska implementeringen görs med hänsyn också till svenska utsläppsmål och svenska konsumenter. Utsläppshandeln måste fungera ihop med den nationella politiken för transportsektorns omställning. Annars riskerar hushåll som varken har möjlighet att investera i en elbil eller kan minska på bilresorna att bli särskilt utsatta, avslutar Caroline Drabe.

M Sveriges förslag till åtgärder:

  • Slopa skatten på trafikförsäkringen som infördes 2007 och som har gett staten årliga intäkter på 3–4 miljarder kronor, totalt över 45 miljarder kronor.
  • Inför en skrotningspremie på 10 000 kronor. Gamla bilar är mindre trafiksäkra och är miljömässigt mindre hållbara.
  • Återinför en form av klimatbilsbonus som gynnar privatpersoner på samma sätt som de som kör förmåns-/tjänstebil subventioneras genom kraftigt minskad skatt på förmånen. Förutom elbilar bör andra fordon med mycket låga utsläpp kunna ges motsvarande premier så som vätgas- eller biogasfordon.
  • Utöka reseavdraget för fler sorters resor.
  • Fyrdubbla glesbygdsavdraget.

Källa: M Sverige.

Relaterade nyheter