Ska du ta elbilen till fjällen i påsk? Elbolaget Tibber i samarbete med elbilsexperten Tobias Aspenberg delar nu med sig av sina sju bästa tips. Det för att inte drabbas av laddångest, fastna i laddköer eller helt enkelt få en bedrövlig resa.
För vana elbilister är det inget konstigt att resa långt med elbil, men för den som är helt ny på elbil och ska ge sig ut på sin första resa kan det ju så klart finnas en osäkerhet.
Sensationsmedia och inlägg i sociala medier gormar ju högt om hur omöjligt det är! Vi lite mer sansade, vi som faktiskt gillar bilar, vet ju att även elbilar är bra bilar.
I själva verket är det möjligt att resa långt med en elbil också. De enda som tror sig veta att det inte skulle gå är ju de tjuriga gubbarna som hatar på elbilar (när det egentligen bara handlar om att de hatar sin egen miserabla vardag).
Här kommer Tobias Aspenbergs sju tips:
1. Ladda elbilen smart!
Har du möjligheten så skulle jag rekommendera att använda tjänster såsom smartladdning, som automatiskt laddar din elbil när elpriset är lågt. Så börjar du resan med en fulladdad bil, som är tankad för det billigaste priset.
2. Ta med dig kabeln
Kom ihåg att packa med dig bilens laddkabel. Snabbladdningsstationer är utrustade med fasta kablar, men för de långsammare laddningsstationerna krävs det att du har din egen kabel. Typ-2-kabeln, som används av de flesta elbilar, är också standard i hela Europa.
3. Planera din resa
Undvik “laddkaoset” på vägarna genom att resa tidigt på morgonen eller sen kväll. Då är det oftast ingen kö på de publika laddstationerna. Många laddstationer idag har även dynamisk prissättning så laddar man elbilen på udda tider är det oftast billigare. Första långresan med elbil kan lätt vara lite nervös. Men med rätt förberedelse är resan minst lika enkel som att köra långt med en fossilbil.
4. Ladda vid rätt batterinivå
Kör tills batteriet är under 20 % om det går. Då kommer elbilen att laddas upp snabbt tills batteriet når ungefär 75 %, efter det kommer landningshastigheten att gå ner ordentligt. Så det optimala, för att minska laddningstiderna, är att ladda elbilen när batterinivån är under 20 % men inte hela vägen upp till 100 %.
5. Gör din research och halvera din resekostnad
Priset för att ladda på publika laddstationer varierar enormt. Du kan få betala allt från 3 kr per kWh till 8 kr per kWh. Så gör lite research innan du ger dig ut på vägarna.
6. Koppla in elbilen snabbt
När du väl är framme i fjällen kan det vara värt att komma ihåg att koppla in laddkabeln i laddstolpen inom en timme. Laddningen går nämligen mycket snabbare om batteriet är uppvärmt vilket gör laddningen mer energieffektiv.
7. Skaffa en portabel laddare
Spenderar du mycket tid i fjällstugan kan det vara värt att investera i en portabel reseladdare, såsom Go-e Gemini Flex. Du kopplar in laddaren helt själv, utan elektriker och får då möjlighet att tex smartladda din elbil, så du laddar den automatiskt under dygnets billigare timmar.