Svenskarnas bilar blir allt äldre – hög export och låg nybilsförsäljning bakom utvecklingen.
Den svenska bilparken blir äldre, och det i snabb takt. Enligt ny statistik från statliga Trafikanalys var den genomsnittliga bilåldern 11,8 år under 2024 – en ökning som väcker oro ur både miljö-, klimat- och trafiksäkerhetsperspektiv.
Samtidigt visar siffrorna att exporten av nyare begagnade bilar från Sverige ökat markant. Framför allt är det elbilar och laddhybrider som lämnar landet – exporten av begagnade elbilar steg med hela 75 procent under 2024 jämfört med året innan.
– Att man behåller bilarna längre kan dels bero på tekniska faktorer, alltså att de håller längre, dels på ekonomiska faktorer. Lågkonjunkturen kan ha gjort att man väntar med att byta bil, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys, till Vi Bilägare.
Samtidigt har andelen avställda bilar minskat, vilket tyder på att även äldre fordon används i högre utsträckning än tidigare. De bilar som skrotas är också i allt högre grad äldre modeller.
En av huvudförklaringarna till att snittåldern ökar är att nybilsförsäljningen varit låg de senaste åren. Sedan 2020 har nyregistreringarna legat på historiskt låga nivåer, samtidigt som exporten av relativt nya begagnade bilar skjutit i höjden. Särskilt elbilar och laddhybrider lämnar landet i snabb takt – många av dem tidigare leasingbilar.
Trafikanalys rapport visar att 146 500 begagnade personbilar exporterades från Sverige under 2024 – den näst högsta siffran som uppmätts. Mer än 60 procent av dessa bilar var fem år eller yngre, en tydlig kontrast till situationen för tio år sedan, då majoriteten av de exporterade bilarna var över 15 år gamla.
– Vi ser att exporten av laddbara bilar nu är så omfattande att den påverkar tillväxten av elbilar och laddhybrider i Sverige. Många av de elbilar som exporterades var tidigare leasingbilar, vilket tyder på att leasing som ägandeform bidrar till det höga antalet exporterade bilar, säger Mikael Levin, projektledare på Trafikanalys.
Förklaringen till den låga nybilsförsäljningen är komplex. Lågkonjunktur, höjda räntor, stigande bilpriser och att klimatbonusen togs bort är faktorer som samverkat – särskilt för privatpersoner som övervägt att köpa elbil.
Att fler behåller sina äldre bilar längre får konsekvenser. Förutom att utsläppen från fordonsflottan ökar, så påverkas även trafiksäkerheten negativt. Och samtidigt som efterfrågan på nyare begagnade bilar ökar, minskar utbudet i Sverige – vilket i sin tur kan leda till att fler väljer att köpa helt nya bilar.
– Vi ser att antalet relativt nya bensin- och dieselbilar minskar snabbt i Sverige, vilket i förlängningen även kan bidra till att antalet nyregistrerade bilar ökar. De som vill köpa en nyare begagnad bil har allt färre alternativ och kan därför i högre grad komma att välja att köpa en ny bil i stället, avslutar Mikael Levin.