Norska forskare har undersökt riskerna med pekskärmar i bilen och funnit att det är särskilt riskabelt att hantera bilarnas navigeringsfunktion.
– Det finns en magisk gräns på två sekunder. Tar man blicken från vägen i mer än två sekunder är det kritiskt med tanke på trafiksäkerheten, säger Bård Morten Johansen, ämneschef på säkerhetsorganisationen Trygg Trafikk till TV 2.
Undersökningen har gjorts i samarbete med SINTEG och Nord universitet på uppdrag av Trygg Trafikk och försäkringsbolaget Fremtind. Med hjälp av en blickpunktskamera har man analyserat var 44 förare haft blicken riktad när de genomfört en rad olika kommandon i bilarna.
Det inkluderar att ange en adress i navigeringen, ändra temperaturen, söka efter musik och byta radiokanal. Studien visade tydligt att en del uppgifter är betydligt mer komplcerade än andra att genomföra. En del saker kan vara rent livsfarliga menar Johansen.
– Att ange en adress var den mest krävande uppgiften. Det krävde att förarna spenderade i genomsnitt 15,7 sekunder för att slutföra skrivningen, säger Johansen.
För en förare som kör i 22 km/h i exempelvis stadstrafiken har man rullat 12 meter i blindo. Att byta radiokanal tog 10 till 11 sekunder och att ändra temperaturen tog 3,4 sekunder.
Johansen är kritisk till pekskärmar i bilar eftersom han anser att de dras med säkerhetsutmaningar. De tar mycket av förarens uppmärksamhet:
– När du tittar ner måste du ta reda på var du ska trycka, du måste ha ett svar och informationen du får måste bekräftas i din hjärna. När du sedan tittar upp igen måste den kognitiva kartan återställas. Summan av detta gör att det tar för lång tid att lösa uppgifter på en pekskärm, avslutar Johansen.